Kalle sammanfattar säsongen 2016
Kalle sammanfattar säsongen 2016  
2016-11-01 08:00
För några veckor sedan avslutade herrarna en framgångsrik säsong. Här kommer en sammanfattning författad av Richard "Kalle" Ringhov.

Säsongen 2016


Ännu en säsong är till ända. Vi slutade på en mycket hedrande tredjeplats. Att vi hamnade där efter vår trassliga inledning visar vilket bra fotbollslag vi är. Vi låg på nedflyttningsplats i omgång nio men räknar man de sista 17 omgångarna så tog vi en poäng mer än Karlskrona. Vi tog sex poäng mot Rosengård och tre mot Karlskrona. 
En otroligt bra prestation.

Vi gick in i året med ett antal nya spelare. Alla vet att det tar tid att få ihop gruppen där alla hittar sin plats. Ett plus var att det var s k karaktärsspelare som kom till oss. Tillsammans med de som redan fanns så var det en stark vilja i gruppen att det skulle gå bra. Vinnarmentaliteten har alltid varit stark i Torn och det kändes som att de nya hade dessa karaktärsdrag. 


Vi har de två senaste åren haft stor omsättning i truppen och det kan nog förra årets åttondeplats vara ett tecken på.


Inför detta året så var vi nog frågande om var vi stod. Spelmässigt så famlade vi lite i början. En eller två anfallare? Kanske tre? Försvarsspelet o s v. Vi hade många frågor som vi sökte svar på.


På uppstartsmötet sattes målsättningen inför året. Den sattes i fyra steg.


-  Topp tre i seriespelet
  • Bäst i Lund
  • Andra omgången i svenska cupen
  • Kvalificering för svenska cupen 2017
Med facit i hand så gick alla målsättningar in.

Försäsongen


Träningsmatcherna inleddes mot division 3-laget Österlen. Vinst här med 1-0 men ingen höjdarmatch. Vi fortsatte mot Ängelholm och där förlorade vi med 4-1. Inget att säga om men nu började skadorna hopa sig. Vi hade Tvååker på bortaplan och den fick vi tyvärr tacka nej till. Ett par vinster blandades med några förluster och det kändes som att vi inte riktigt visste var vi stod inför premiären.


Det rättade dock till sig de sista matcherna och det kändes helt ok inför premiären.


Vårsäsongen


Premiären på bortaplan mot nykomlingen Nybro IF slutade 1-1. Ett resultat som vi inte var nöjda med. Ett som vi såg, solklart mål av Putte blev bortdömt på grund av offside. André hade ett skott i insidan av stolpen från 40 meter. Spelmässigt så var det ok men inte mer. Dock förlorade vi inte och vi vet att nykomlingar i premiärer är inte alltid en lätt uppgift.


I andra omgången så kryssade vi mot tilltänkta topplaget Hässleholms IF. I den tredje omgången så förlorade vi i en dålig match på bortaplan mot Asarum med 1-0. Nu smög det sig in lite desperation just i att vi bara tagit två poäng på tre matcher. Spelet hackade en aning och vi hade förtvivlat svårt att göra mål och dessutom tre forwards på skadelistan. 


Nu hade vi två matcher på hemmaplan. Dels mot IFK Berga och dels mot BW90. Två lag som vi absolut skulle ha bakom oss i tabellen. Båda dessa matcher förlorades. Berga 1-2 och BW90 med 0-3. Den sista var en riktig käftsmäll. Det stod 0-0 i halvlek men när andra halvlek satte igång så stod det helt plötsligt 0-3 efter sex minuter.


Nu var det jobbigt. En poäng på fem matcher och endast ett mål framåt. Tre forwards borta gjorde att vi famlade efter en uppställning. I dessa stunder så testas både vi tränare och spelare. Vi försökte pränta in tålamod men det är klart, såg man på tabellen så talade den sitt tydliga språk. Vi pratade om att gå ”back to basic” och se till att ”grisa” till oss poäng. Nu var det dessutom derbydags och det kändes som att den matchen kom vid helt rätt tillfälle. Matchplanen var enkel: Poängen var det primära, inte hur spelet skulle se ut.


Matchen slutade 2-2 och vi kände oss som vinnare. Vi spelade med en man kort nästan en halvlek och i ärlighetens namn så låg krubban närmast segern. Det kändes som en boost och vi fick betalt för vårt slit. 


Vi hade nu åtta matcher till uppehållet och det enda vi pratade om var att ta det match för match och inte titta så mycket i tabellen. Vi tog med oss det mesta från derbyt och man såg på träningarna att killarna jobbade hårt för att bryta trenden. 


Vinst mot Kvarnby 3-0 i en klockren insats från vår sida. 1-3 på bortaplan mot Karlskrona kändes ändå inte helt åt skogen. Här ledde vi med 1-0 med sju minuter kvar men orkade inte distansen ut.


IFK Hässleholm hemma, här låg vi under med 2-4 med tre minuter kvar och den slutade 4-4. 


Nu kom vi in i ett stim med fyra raka vinster och vi lyfte i tabellen. Rosengård slog vi av bara farten och likaså Olympic, Linsdal och IFK Malmö. 


I sista vårmatchen kändes det som att vi var slitna. Både fysiskt och psykiskt. Vi förlorade mot Hässleholms IF på bortaplan med 2-0 och det var inget att säga om.


Vi gick nu till sommarvila med att ligga mitt i tabellen med 19 inspelade poäng.


Sett till helheten under våren och efter den knackiga starten så tyckte vi att vi tagit oss tillbaka på ett bra sätt. Vi hade förändrat vårt spel en aning. Låg lite lägre i vårt försvarsspel och spelade mer rakt i vårt anfallsspel. Lite klassiskt Tornspel med hög aggressivitet i box till box spelet. Spelare hade hittat sina roller och jag, Magnus och Viktor hade hittat ett arbetssätt som passade oss alla tre bra.


Höstsäsongen


Sommarträningen inleddes och som sig brukligt är i Torn så hade spelarna fått instruktioner om att träna på egen hand så ledigheten blev drygt tre veckor. Det kändes som att spelarna skött detta på bästa sätt.


Vi inledde mot Nybro på hemmaplan. Denna match tillsammans med matchen hemma mot BW90 blev nog årets bottennapp. Vi hade stenkoll på allt och ledde med 3-0 i den 75 minuten. Nybro hade knappt haft en halvchans ens. På den sista kvarten så släppte vi dock in tre mål och matchen slutade 3-3. Helt otroligt att det ska kunna hända men både spelare och tränare får ta på sig det hela. Vi slutade spela, sjönk ner i eget straffområde och stod i princip och väntade på Nybro i anfall efter anfall. Givetvis skulle vi lyft upp laget och förlagt spelet på motståndarnas planhalva istället. Ute på plan försökte vi snarare gå efter ett mål till så besluten blev helt fel men man lär sig alltid något och förhoppningsvis så kommer detta inte att inträffa igen. Inte på det sättet i varje fall.


Nu stod IFK Trelleborg för motståndet i svenska cupen. Mycket viktigt för oss alla. Dels för klubben för att vi eventuellt skulle kunna få ett allsvenskt lag och därigenom en stor publik och dels för oss i laget eftersom det var det en av våra målsättningar inför 2016. Trelleborg avverkades en regnig onsdagskväll med resultatet 10-9. Matchen avgjordes på straffar. Jag var dock orolig att detta skulle ta mycket kraft men spelarna återhämtade sig fort.


Nu var serielunken igång. Asarum, Berga och BW90 avverkades. En oavgjord och två vinster och i matchen mot BW90 så slutade det med seger, 9-0. Det lustiga i sammanhanget var att det stod 1-0 i halvlek och vi var alla överens om att det inte var bra. Alla fick reda på att det var bara att höja sig annars kunde det sluta på ett olustigt sätt. Att sedan göra åtta mål i andra halvlek skall egentligen inte gå, men det gjorde det.


I DM så mötte vi Landskrona BOIS. BOIS hade sitt bästa lag och matchen slutade med en förlust på 3-1 efter det att vi tagit ledningen i första halvlek. BOIS sista mål kom någon minut innan slutsignalen. En mycket bra insats från vår sida.


Nu var det en intensiv vecka. På torsdagen match mot superettanlaget Varbergs BOIS och sedan derbyt mot Lunds BK på söndagen. Mot Varberg tycker jag vi var värda mer. Matchen slutade med förlust 1-3 efter det att Varberg gjort 2-1 med drygt 10 minuter kvar. Snöpligt. Tycker vi var nära att för första gången ta oss till slutspel i Svenska cupen 2017. Vi gjorde en bra match men räckte inte ända in i mål.


Så var det dags för vårt hemmaderby. Strålande solsken och vi hade verkligen försökt att sälja in matchen till lundaborna. Det kom väl cirka 850 personer och matchen pratades det om länge, både innan och efteråt. Med ca 10 minuter kvar så mörknade det och började närmast storma och ösregna. Läktaren tömdes snabbt och säkerligen 600 personer sprang hemåt. Ställningen var 0-2 och ingen trodde väl att det skulle hända mer. Men som så ofta förr så viker vi aldrig ner oss. Två mål på övertid gjorde att det delades ut var sin poäng. En bragd av oss skulle man nog kunna sammanfatta det. Det kändes som en vinst för oss men säkert som en förlust för krubban.


Matchen efter var vi nog lite tomma. Matchen borta mot Kvarnby var inte bra. Förlusten skrevs till 3-5 men vi var aldrig nära att ta poäng.


Nu hamnade vi lite i ingemansland och vi började så smått att prata om vår målsättning. Att hamna topp tre. Nu med facit i hand så är jag överraskad över att truppen tog detta på så stort allvar. Man kan annars tänka att vad gör det om vi blir trea eller sexa? Men jag tycker vi fick in detta i truppen, just att fortsätta ge allt i varje match.


Karlskrona hemma blev en tuff uppgift. Vi tog ledningen med 1-0 i början sedan fick vi slita hårt. Med sju minuter kvar så kvitterade Karlskrona och var det nog inte många som trodde att vi skulle kunna ta poäng ens för vi var ordentligt nertryckta. Men som så många gånger förr så reste vi oss och i en omställning så gjorde Putte 2-1 på övertid. Fantastiskt bra gjort av hela laget, att ta sig tillbaka på det sättet.


Lindsdal sedan hemma var ingen riktig höjdare, matchen slutade 2-2 och det var vi inte nöjda med.


Nu hade vi fyra matcher kvar och det är oerhört starkt av oss att vinna alla dessa fyra matcherna. 


IFK Hässleholm, IFK Malmö, Olympic och Rosengård avverkades. I sista omgången låg vi under i halvlek borta mot Rosengård men vända till vinst med 2-1. Ett mycket imponerande resultat.


Sammanfattning


Jag tycker vi gör en mycket bra prestation 2016. Vi tar oss tillbaka från att ha legat på nedflyttningsplats i omgång nio. Vi har harmoni i truppen trots den dåliga inledningen. Vi hittar ett spelsätt som vi alla tror på och som dessutom ger oss poäng. När vi har en dålig dag tar vi ändå poäng. Vi blir trea i bortatabellen vilket också är starkt. Jag tycker vår vinnarmentalitet och vår inställning avgör många matcher. Få lag kan ta sig tillbaka så som vi gjorde efter första tredjedelen av säsongen. Stort kred till spelarna som gjort en mycket bra insats. Alla har bidragit till en bra stämning och det har varit få tillfällen där det varit tjafs. 


Jag är mycket positiv inför 2017. Torns IF är en liten förening som verkligen visat att man håller på denna nivå. Nu är vi bäst i Lund med och det känns som att vi kan höja ribban ytterligare. 


Nu inleds silly season även för oss. De flesta stannar kvar och vi kommer inte överdrivet aktivt att jaga spelare. För att spela i Torns krävs det att man underkastar sig laget och föreningen. Detta har tagit oss långt och kan man jobba in den mentaliteten så kommer man långt.


Vill på detta sätt tacka alla spelare och ledare för året. Högt till tak och många skratt gör att det är kul att verka i Torns IF. Sedan har vi toppar dalar som alla andra men om man är stark i motgång så blir det lättare att ta sig ur den.


Nu har vi uppehåll fram till den 9 november och då börjar vi träna två dagar i veckan fram till någon gång kring den 15 december


Richard ”Kalle” Ringhov

Tränare Torns IF

Text: Richard "Kalle" Ringhov Bild: Lars Edsheim